sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Kevään metsästäjät


Unkari otti meidät eilen vastaan nuhjuisessa säässä ja ajaessamme talollemme alkoi matkan aikana sataa, mikä jatkui yöhön asti. Lämpötila oli hieman 10 asteen paremmalla puolella. Sää alkaa lämmetä ensi viikolla kohti 20 astetta. Tänään onkin ollut jo lämpimämpää ja osin aurinkoistakin. Olemme Unkarissa nyt tavallista aikaisemmin ja luonto on vasta alkanut heräillä hyvin kostean talven jäljiltä. Odotamme malttamattomina pihan kasvien puhkeamista kukkaan, mitä on mukava seurata tulevina viikkoina. Istuttamamme kasvit ovat talvehtineet hyvin ja vain muutama pieni pensaan alku näyttää kärsineiltä. Talonmiehet ovat istuttaneet vielä myöhään syksyllä meille muutaman vadelmapensaan taimen.


Takapihan aita on valmistunut talven aikana, vaikka työmiehillä onkin ollut vaikeuksia löytää siedettävää säätä sen tekemiseen. Kuulemma kylmyys vain pisti vauhtia työhön, että he pysyivät lämpiminä. Nyt koko aita on valmis ympäri tontin, paitsi niiltä kohdilta, joihin emme saa koskea, koska tonttien välinen aita on naapurin vastuulla. Emme ole vielä saaneet selville sitä, mikä asia määrää aidan omistajan. Suunnittelemme kyllä korjaavamme naapurissa olevan käytännössä hylätyn talon aitaa, koska se on parista kohdasta romahtanut alas ja kulku tontillemme on siellä liian helppoa.


Kesähuoneen eli ison eteisen katto ja seinät on myös talven aikana laitettu aivan uuteen uskoon. Jälki on siistiä ja huone näyttää nyt tosi siistiltä. Myös seinän alaosan muurausta oli paikoin korjattu kuntoon. Kesähuoneessa jatkamme sisäremonttia sadepäivinä ja uuden katon materiaaleja odottaessamme. Pääsiäisen vuoksi emme ole vielä aloittaneet töitä talolla. Samalla saamme hieman lepoa, mikä tulee hyvään tarpeeseen kiireisen kevään jälkeen. Työt alkavat ensi viikolla navetan vanhan katon purkamisella. Sen jälkeen pääsemme ottamaan tarkat mitat uutta kattoa varten ja tilaamaan kattopellit sekä puutavaran.Talonmiehet olivat tehneet ison työn siivoamalla koko talon perusteellisesti ennen saapumistamme. Pääsimme aloittamaan "loman" heti saapuessamme. Talonmiehet ovat myös tuoneet meille ruokaa ja leivonnaisia. Pääsiäisen pyhien jatkuessa vielä huomiseen, lähdemme hieman kiertelemään aluetta. Muuttolintuja näkyy täällä isoina parvina, tänään lensi yli 100 kurjen parvi talomme yli kohti Suomea. Huomenna suunnittelimme lähtevämme lintutorniin varsinaiselle Pustalle, missä voi tornista käsin nähdä kilometrien etäisyydelle. Käymme myös Tisza-joella katsomassa tulvan jälkiä. Vesi on vielä korkealla ja saattaa olla, että matkamme pysähtyy tulvavalleille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti