lauantai 2. toukokuuta 2015

Vieraita ja retkiä

Unkarilainen vappusalko erään talon aitaan kiinnitettynä
Budapestistä vieraamme kanssa palatessaan sisko ja lankomies olivat poikenneet lähikaupungissa ja hankkineet muutaman laatan terassin edustan kukkapenkin päätyyn. Innostuimme heti asentamaan ne paikoilleen. Se onnistuikin melko helposti ja sateella ja sen jälkeen pitkään kuraisena pysynyt kohta on nyt mahdollista ylittää kuivin jaloin.


Pustan tuuli tyyntyi ja siskoni innostui jatkamaan nurmikon perustamista. Ilmakin oli sopivan kosteaa ja maa valmiiksi märkää. Omalta kylältä olimme löytäneet nurmikolle sopivaa lannoitetta. Lannoituksen ja haraamisen jälkeen siskoni sai siemenet kylvetyksi hiekan avulla. Seuraavana päivänä maa vielä poljettiin jalkavoimin tiiviiksi. Suomesta saapunut vieraamme osallistui maan tamppaamiseen, paremman ohjelman puutteessa.

Jättiläispuita Tisza-joen rannalla
Itselleni tuli keikka noutamaan toista vierastamme. Hän oli Miskolcin yliopistossa suorittamassa tämän hetkisten opiskelujensa viimeisiä tutkintoja. Hän oli aikoinaan auttamassa meitä talon ostamisessa aivan sen alkumetreillä ja koulutuksensa avulla hän saattoi puolestamme tarkistaa myös kauppakirjat. Tarjosimme hänelle yösijan ennen hänen paluutaan Suomeen seuraavana päivänä. Vietimme hauskan illan muistellen aikaisempia matkojamme ja erityisesti monenlaisia kommelluksia. Seuraavana päivänä ajoin vieraamme lentokentälle Budapestiin.

Lossi Tisza-joen yli kylämme kohdalla
Teimme vappuaattona ostoksia vapun ja viikonlopun varalle. Kaupat olivat ruuhkaisia, koska muillakin oli sama ajatus. Vapun päivänä kaupat pitävät ovensa suljettuina ja sunnuntaina täällä vietetään äitienpäivää. Vappupäivänä lähdimme ajelemaan ensin Egeriin, missä kiertelimme keskustan kävelykaduilla.

Egerin keskustaa
Jatkoimme matkaa Lillafürediin, joka sijaitsee kiemuraisen, huimia näköaloja tarjoavan tien päässä vuoristossa. Siellä kaikki ruokapaikat olivat turvoksissa ihmisistä ja tien reunat pakattu täyteen pysäköityjä autoja. Jatkoimmekin matkaa ja päädyimme ruokailemaan tuttuun ja hyväksi havaittuun pizzeriaan kotimatkamme varrella. Yhdessä kohdassa vappukulkue pysäytti matkamme ja poliisi oli sulkenut koko tien. Aikamme odoteltuamme juhlijat oli saatu tien sivuun ja liikenne pääsi taas kulkemaan normaalisti.

Matkalla Lillafürediin
Lauantain ohjelmassa on ostosretki Debreceniin. Jään itse talolle jatkamaan terassin rapun muuraamista, joka on keskeytynyt useaan otteeseen. Ennen kotiin lähtöä se on saatava valmiiksi, ettei sadevesi pääse sitä kautta rakenteisiin. Siskoni on valinnut takapihan rinteestä paikan ostamillemme kasveille ja niiden istutus pitää hoitaa ennen kotiin paluuta. Ostamamme puutavara on niin pitkää, että laudat eivät lyhentämättä mahdu autotalliin, joten niiden suojaan saamiseksi täytyy vielä hieman käyttää aikaa. Sunnuntaiksi olemme kutsuneet talonmiehet ja Mestarin perheineen ruokailemaan ja seurustelemaan kanssamme. Tarjoamme heille suppilovahverokeittoa, sulhaspiirakoita ja karjalanpaistia perunamuusilla. Naudanlihaa emme ole löytäneet minkään kaupan tiskiltä, joten reseptiä on hieman sovellettava sen mukaisesti.
Miskolc, vappumatkamme varrella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti