torstai 22. syyskuuta 2016

Szilva-luumun tarina


Vuosi sitten syksyllä, kun kohensimme etupihan kukapenkkiä, luumupuun alta löytyi pienen pieni, noin kymmenen sentin mittainen taimi, joka oli pakko irrottaa paikaltaan. Säälin sitä ja istutin sen pihamaalle toiseen paikkaan, maahan upotetun vanhan renkaan sisään. Keväällä liki metrin mittaiseksi venähtänyt taimi joutui taas muuttamaan, koska perustimme samaan paikkaan nurmikoa ja rengas luumun taimineen oli kaivettava ylös. Luumu istutettiin kasvamaan takapihalle varta vasten tehtyyn kuoppaan. Lannoituksesta ja ahkerasta kastelusta huolimatta luumupuu näytti kuolevan. Annoimme periksi ja päätimme istuttaa sen paikalle myöhemmin jotakin muuta.


Syksyllä palatessamme löysimme paikalta ison pensaan. Luumu oli versonut juuresta runsaan määrän uusia versoja, jotka ovat jo liki kaksimetrisiä. Annamme sen vielä kasvaa ja myöhemmin karsimme ylimääräiset varret. Samoin kävi viikunalle, joka istutettiin viime syksynä. Keväällä kasvi näytti täysin kuolleelta ja päärunko onkin ilmeisesti kärsinyt kylmästä talvesta. Kesän aikana juuresta on kuitenkin kasvanut kolme uutta runkoa. Viikuna on ehtinyt myös tehdä muutaman hedelmän kesän aikana.



Olen saanut aikani kulumaan maalamalla ja ojia kaivamalla. Autotallin ja navetan edustan puuosat saivat uusintamaalauksen ja ovat nyt siistimmän näköisiä. Sen jälkeen ryhdyin kaivamaan ojia, jotta saamme paremmin hallintaan pihamaan sadevedet. Olin jo aikaisemmin tehnyt pieniä ojia ja täyttänyt ne kivillä. Ne eivät ole riittäneet isommille sateille ja varsinkin viettävällä ajotiellä sade kuljettaa hienojakoista pintamaata. Aloitin ojien ja salaojien kaivamisen navetan ja autotallin luota ja tein sadevesille kulkureitin alapihaa kohden. Siellä laajennan aikaisemmin tekemiäni kapeita, kivillä täytettyjä ojia ja samalla koetan tasata ajotietä. Nurmikon reunaan teen vanhoista kattotiilistä reunuksen, jotta maa ei sieltä valu ajotielle. Siinä riittää työtä vielä moneksi päiväksi. Sunnuntaina saamme vieraita ja joudun pitämään vapaapäivän. Ensi viikolle olen suunnitellut tallin sokkelin pinnoitustyötä ja aidan uusintamaalausta.

Tisza-joen rannalla käydessämme näimme ensi kertaa lossin toiminnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti