lauantai 17. syyskuuta 2016

Kiirettä pitää - lomallakin

Unkarin parlamenttitalo kuvan keskellä
Syksyn matka on alkanut hikisesti. Sisko ja lankomies matkustivat vieraamme kanssa Unkariin jo viikkoa ennen minua ja lankomies oli tullut minua vastaan kentälle. Poikkesimme matkan varrella ostoksille ja hiki alkoi valua heti kun astuimme autosta ulos. Lämpötila täällä on pyörinyt 30 asteen tienoilla päiväsaikaan, eikä se yölläkään ole laskenut alle 20 asteen. Kun ilmassa vielä on reilusti kosteutta, niin aamulla minun on pitänyt kuivatella sänkyvaatteet ulkona patjaa myöden, koska olen herkkä hikoilemaan.

Etupihan kukkapenkki
Vaikka kesällä täällä on satanut ajoittain runsaasti, ovat tontillamme kasvit kärsineet myös kuumuudesta ja kuivuudesta. Tontin maaperä on hyvin vettä läpäisevää, eikä sateesta ole kasveille pitkään apua. Monet kasveista tuntuvat kärsivän myös taudeista. Luumut ja päärynät ovat kypsyneet ennen aikojaan, mutta omenapuu on vielä aivan täynnä hedelmiä. Rypäleet valmistuvat vasta myöhemmin syksyllä ja seassa onkin vielä aivan pieniä, vihreitä terttuja. Etupihan kukkapenkin kuvaa kannattaa verrata kevään (viimeisen tarinan viimeiseen) kuvaan samasta paikasta. Kirjoitan myöhemmin lisää tontilla kesän aikana tapahtuneista muutoksista.

Bupadestin vanhin silta Tonavan yli
Saapumiseni jälkeen ehdin hieman nukkua pois univelkaani ennen kuin lähdimme vieraamme kanssa kahden päivän retkelle Budapestiin, jossa en ollut vielä tätä ennen käynyt lainkaan, lentokenttää lukuun ottamatta. Majoituimme oikein mukavassa majatalossa lähellä lentokenttää ja tilasimme heiltä molempina päivinä oman taksikuljetuksen keskustaan ja takaisin.

Hissi linnavuorelle
Kiertelimme Pestin puolella kävelykatuja ja teimme pitkän kävelyretken sillan yli Budan puolelle linnavuorelle, minne nousimme vanhalla vinokaapelihissillä rinnettä myöden. Palasimme takaisin Pestin puolelle toisen sillan yli ja ehdimme vielä käydä tervehtimässä Suomesta viikonloppumatkalle saapunutta tuttavapariskuntaa. Toisena päivänä meillä oli aikaa vain risteilyyn Tonavalla, mutta teimme sen aikana pysähdyksen joen keskellä olevalle saarelle, joka on käytännössä yli kaksi kilometriä pitkä ja puolisen kilometriä leveä puistoalue.

Maisema linnavuorelta Pestiin päin
Saatettuamme vieraamme lentokoneeseen palasimme "kotiin" päin. Tällä matkalla meidän oli tarkoitus saada kesähuone valmiiksi. Se on hyvin valoisa eteinen, jossa ei ole lämmitystä ja vain yksinkertaiset ikkunat. Seinät ja katon oli paikallinen ammattimies korjannut jo aikaisemmin ja keväällä sovimme Mestarin kanssa, että hän vaihtaa ikkunat kesän aikana. Hän on ollut kuitenkin niin kiireinen, että ei ole ehtinyt edes aloittaa työtä. Koska ikkunoiden vaihtaminen saattaa vaatia myös niiden yläpuolisten palkkien vaihtoa sekä uusien ikkunoiden sovittamista aukkoihin (vaikka ikkunat tehdäänkin mittatilaustyönä), päätimme siirtää lattian asennuksen myöhempään, jotta sille ei aiheudu vahinkoa ikkunoiden vaihdon yhteydessä.

Kuninkaanlinna Budan puolella joelta päin kuvattuna
Yhdessä päätimmekin sitten pitää reilummin lomaa tämän matkan aikana. Varmuuden vuoksi teimme myös listan aikaisemmin viimeistelyä vaille jääneistä tai muuten keskeneräisistä töistä, joita voisimme kukin teeskellä aikamme kuluksi. Listasta vain tuli niin pitkä, että emme millään ehdi tehdä kaikkea. Eipä ainakaan käy aika pitkäksi kenelläkään.


Etupihan viinisatoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti