keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kuinka kauan liima oikein kuivuu?

Vihdoinkin ensimmäiset keittiön yläkaapit on saatu paikalleen. Edelleen meitä askarruttaa seinäkiinnitysten pitävyys. Liimaa on tursotettu jokaiseen seinään tehtyyn reikään ja tukilautaan, puhumattakaan kaappien taakse viritetyistä kantavista rakenteista, jotka on pultattu (ja liimattu) aina vain pidemmillä ruuveilla seinään kiinni. Eilen uskaltauduimme ripustamaan ensimmäiset kaapit niiden varaan. Siellä ne roikkuvat edelleen, tosin tyhjinä ja vielä ilman ovia.


Kaappeja kiinnitetään kahdelle seinälle ja toisella puolella ei ole mahdollisuutta rakentaa niille seinään tukea lattiasta asti. Siellä on pakko luottaa seinän pitävyyteen. Kun rakensimme sinne kaappien taustarakenteita, seinältä löytyi vain muutamia kohtia, joissa ruuvi otti kiinni pitävämpään perustaan. Sen vuoksi olemme miettineet kaapeille lisätukea. Luultavasti joudumme tukemaan kaappeja myös alhaalta päin jollakin tavalla, että ne kestävät kaappeihin tulevien astioiden painoa. En enää yhtään ihmettele sitä, ettei unkarilaisissa kodeissa yleensä ole keittiössä seinille kiinnitettyjä kaapistoja. Olen sellaisia nähnyt vain joissakin uusien talojen myyntiesittelykuvissa.

Meillä oli tarkoituksena rakentaa puolipaneeli myös sille seinälle, jolle keittiön uusi lämpöpatteri asennettiin ikkunan alle. Asentaja kuitenkin kielsi ehdottomasti laittamasta paneelia metriä lähemmäksi patteria. Totesimme, ettei siinä tapauksessa paneelia kannata rakentaa ollenkaan. Seinä pitää siis maalata kalkkimaalilla, mutta vanhan vihreän pohjamaalin ongelma kiusaa myös siellä. Seinää on nyt tasoitettu, hierretty ja hiottu. Maalin alle on levitetty seinän käsittelyainetta ja sitten on maalattu useita kertoja kalkkimaalilla. Ja odotettu kuivumista ja maalattu uudelleen. Vihreä väri kuultaa vielä joissakin paikoissa läpi mutta aion jatkaa maalaamista kunnes se peittyy.


Seinän maalausten väli vaatii aina vähintään 12 tunnin kuivumisaikaa. Samoin seiniin tungetun liiman kuivumista on pakko vain odotella. Päätimmekin pitää remontista välipäivän ja lähteä kiertelemään lähialueille.

Suuntasimme ensin Debrecenin suuntaan ja pysähdyimme Hortobágyyn. Olimme ajaneet sen ohi monta kertaa ja nähneet tien varressa torikauppiaita. Torin vieressä on hyvin vanha ravintola ja muutama museo. Torilta teimme joitakin ostoksia ja katselimme vanhaa ja kuuluisaa Unkarin pisintä kivisiltaa ja taideteoksia sen vieressä. Hortobágyn kansallispuisto on 81.000 hehtaarin suuruinen ja listattu Unescon maailmanperintölistalle. Alueella on sadoittain harvinaisia eläimiä ja kasveja. Luonnonsuojelualue on itse asiassa niin suuri, että talommekin on sen sisällä. On mukava tietää, että olemme Unescon suojeluksessa.


Jatkoimme matkaa kuuluisalle viinialueelle Egeriin, jossa olimme jo pikaisesti poikenneet edellisellä matkalla. Sitä ennen pysähdyimme Mezőkövesdissä, jossa kävimme syömässä Pizza Nerossa (Musta Pizza), mutta saimme oikein hyvää ruokaa ja aivan yllättäen englanninkielistä palvelua, mikä on hyvin harvinaista. Egerissä ehdimme käydä pikaisesti tutkimassa huonekaluja ja OBI´ssa (rautakauppa) hankkimassa erilaisia tarvikkeita remontin jatkamista varten. Kotiin palasimme vasta pimeällä.


Olisikohan se liima jo huomenna kuivaa? Ainakin aiomme jatkaa töitä, koska Unkarin matkamme alkaa lähestyä loppuaan, ja haluamme saada keittiön valmiiksi tällä matkalla. Töiden edetessä vastaan tulee yhä enemmän pieniä yksityiskohtia, listoja ja peitelautoja, jotka pitää muotoilla paikalleen ja käsitellä ennen asennusta. Kuitenkin uskon vahvasti, että saamme kaiken valmiiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti