"Syksyinen" etupiha. |
Mestari
kävi talonmiesten kanssa meitä tervehtimässä. Kesän aikana oli
väliaikaisesti korjattu talon kattoa, mutta parempaa korjausta
varten pitää hankkia jonkin verran kattotiiliä ja tukirimoja.
Sovimme samalla aidan rakentamisurakasta ja saimme sitä varten
listan tarveaineista. Itse tekemämme lista muista tarvittavista
hankinnoista pitenee päivittäin. Oman hankaluutensa ostosten tekoon
tuo se, että maksukorttia voi käyttää vain kaikkein suurimmissa
kaupoissa. Muita ostoksia varten nostamme käteistä rahaa
automaatista. Sitä tuntee itsensä aika äveriääksi kun marssii
puutavaraliikkeeseen pari sataa tuhatta forinttia taskussa.
Keiton ainesosat - piippu ei kuitenkaan päätynyt keittoon, Rasvakuutiot ja lasagne-levyt ovat jo padassa. |
Kun
kävimme vierailulla ystäviemme kesämökillä vuoristossa, meille
tarjottiin lounaaksi isännän valmistamaa Hortobágyn paimenten
perinteistä keittoa (Lebbencsleves). Paikallinen tarina kertoo, että "herrat"
tapasivat paimenen useana päivänä, kun tämä oli tekemässä
itselleen ruokaa. Kun he kysyivät, mitä ruokaa paimen tänään
valmistaa, vastaus oli aina sama: lebbencsleves. Jonkin ajan päästä "herrat" alkoivat ihmetellä, miksi paimen syö
joka päivä samaa ruokaa. "Olen syönyt tätä joka päivä jo
neljäkymmentä vuotta; miksi vaihtaa reseptiä?", kuului
komentti. Keitto olikin niin hyvää, että on helppo ymmärtää
paimenen vastaus.
Keitto
valmistetaan maakuoppaan tehdyn nuotion päällä, kolmijalkaiseen
telineeseen ripustetussa kattilassa, jollaisia näkyy myynnissä
teiden varsilla. Keiton teko alkaa porsaan kylkirasvasta leikattujen
kuutioiden käristämisellä. Pataan lisätään sitten hieman laardia ja pian rasvapalat siivilöidään pois padasta. Juoksevan rasvan sekaan lisätään
rikottuja, ohuita makaronilevyjä, jotka ovat ohuempia kuin
meikäläiset lasagne-levyt. Levypaloja sekoitetaan kiivaasti
nesteessä ja kun ne alkavat tummentua, on aika lisätä keiton
seuraavat ainesosat.
Pataan
palautetaan rasvakuutiot, lisätään hienonnettu sipuli,
paprikatahna (jota on olemassa oma tuubi erityisesti tätä keittoa
varten), viipaloidut perunat (kourallinen ruokailijaa kohden), suolaa
ja runsaasti paprikajauhoa. Tulisia pikkupaprikoita laitetaan mukaan
maun mukaan, meidän keittoomme laitettiin sitä (luvan kanssa)
kuitenkin vain puolen paprikan verran. Ainesten pyörityksen jälkeen
joukkoon lisätään kuumaa vettä riittävä määrä. Keiton
annetaan kiehua 20 minuuttia – puoli tuntia. Kypsyys tarkistetaan
perunoista. Ruokapöytään tuodaan tulista paprikatahnaa, josta
jokainen ruokailija voi lisätä sitä omalle lautaselleen ja näin
säätää keiton tulisuutta. Itse söin keittoa kolme lautasellista,
mikä on itselleni oikein hyvän ruoan maksimimäärä.
Innostuimme
keiton valmistuksesta niin paljon, että aloimme kaivaa takapihalle
kuoppaa tulisijaa varten. Kunhan ehdimme hankkia kolmijalassa
roikkuvan keittokattilan, koetamme itsekin jäljitellä reseptiä. Meillä on
myös unkarilaisten ruokien keittokirja ja tälläkin matkalla aiomme
kokeilla jotakin uutta ruokalajia ohjeen mukaisesti (onneksi reseptit
kirjassa ovat myös italiaksi, joten pystyn ne kääntämään
helpommin). Perinteiset unkarilaiset ruoat ovat valmistustavaltaan
melko yksinkertaisia, mutta joitakin niiden raaka-aineita on
mahdollista saada vain täältä. Suomessa joutuu turvautumaan
korvikkeisiin, ellei tuo matkalta mukanaan tarvittavia ainesosia.
Keskeneräinen rakennustyömaa. |
Talonmiehet
kävivät hieman huvittuneina tutustumassa keittokuoppamme
rakennustyöhön. Ehkäpä myöhemmin yllätämme heidät Hortobágyn
paimenkeitolla? Meillä on lounaskutsu ensi sunnuntaille talonmiesten
luo. Tämä vastavuoroinen tarjoaminen on tullut meillekin jo tavaksi
ja meidän pitää keksiä jokin oma tarjoilumme. Viime matkalla
hoidimme sen ravintolassa, mutta ehkä tällä kertaa katammekin
pöydän takapihalle tarjoillen heille paimenkeittoa? Se olisi
luultavasti melkoinen yllätys!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti