sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Syksyn matka alkaa

Odotettu syksyn matka alkoi tiistaina lämpimissä merkeissä. Lämpötila on pysynyt hellerajan pinnassa, mutta aurinko on säästellyt paahdettaan. Pieni yläpilvi tekee olemisen mukavammaksi ainakin meille suomalaisille, varsinkin kun on tarkoitus myös tehdä töitä. Talossa riittää remontoitavaa ja viime matkalla moni työ jäi kesken, kun oven asentaminen ja sähkötyöt sekoittivat omia suunnitelmiamme.

Talolla paljastui, että olohuoneen seinien maalaus ei ollut onnistunut. Seinän pintaan aikoinaan maalatut koristekuviot olivat taas ilmestyneet näkyviin. Miettimisen jälkeen päätimme hankkia kunnollisen työvalon, jonka avulla on mahdollista nähdä tarkemmin joka kohta seinän pinnasta. Ryhdyn uudelleen hiomaan niitä kohtia, joissa maali ei ole peittänyt kuvioita. Sen jälkeen hiotut kohdat pitää pakkeloida paikalliseen tapaan ja kiinniteaineen levittämisen jälkeen aloittaa uudelleen kalkkimaalilla maalaaminen.

Ystävien luona kylässä

Kodinhoitohuoneen seinät olivat maalauksen jäljiltä ihan kelvolliset ja siellä pääsemme etenemään suunnitellusti. Rautakauppoja kierrellessämme onnistuimme myös löytämään nestemäisen, maalaamalla levitettävän eristysaineen huoneen lattiaa varten. Sotkuisemmat työt aloitamme vasta ensi viikolla, kun ensimmäiseksi viikoksi vieraaksemme saapunut ystävämme palaa Suomeen.

Remonttityöt ovat edenneet vain pienin askelin tähän mennessä, koska olemme esitelleet Unkaria vieraallemme. Lähiseutujen lisäksi olemme käyneet vierailulla unkarilaisten ystäviemme kesämökillä Zémplenin vuoristossa aivan Slovakian rajan tuntumassa. Heillä on korkealla vuoren päällä ihana vanha talo ja pari ulkorakennusta, joista he ovat kunnostaneet todella kauniit ja toimivat asuintilat perheelleen ja heidän lapsilleen. He ovat rakentaneet mökilleen myös suomalaisen saunan, jonka puulämmitteinen kiuas ja sen kivet on tuotu Suomesta.

Füzerin linna
Isäntämme veivät meidät katsomaan Füzerin linnaa lähistöllä. Kiipesimme hikipäissämme korkealle vuoren huipulle. Lipunmyyjä totesi, että koska linna on remontissa ja pääsemme vain rajatulle alueelle, hän myy meille kaikille eläkeläisliput. Paikka oli huikean korkealla ja alas tullessa piti välillä katse pitää sellaisissa suunnissa, joissa ei nähnyt huimaavaa jyrkännettä metrin päässä. Hieno retki, jossa kunto kasvoi taas kohisemalla. Unkarissa on valtavasti historiaan liittyvää nähtävää ja imemme aina tilaisuuden tulleen itsemme lisää tietoa.

Linnan uuden portaat
Paluumatkalla pimeässä suunnistimme navigaattorin ohjeiden mukaan kotiin. Olimme tyytyväisiä, kun totesimme, että se oli löytänyt jonkin meille ennestään tuntemattoman oikotien. Oikaisu jäi kuitenkin haaveeksi, kun navigaattori vei meidät joen rantaan. Joen toiselta puolelta olisi ollut vain lyhyt matka kotikylään, mutta ongelma oli se, että paikalla ei oikeasti ollut lossiyhteyttä. Emme lähteneet auton kanssa kokeilemaan Unkarin toiseksi suurimman joen syvyyttä vaan kiltisti kiersimme maalaiskylien kautta kapeita teitä kotiin. Harmi vain, että oli pimeää, koska maisemat olisivat olleet mielenkiintoisia Tisza-joen rantojen kosteikkoalueella.

Ystävien "viinitarha"
Suunnitelmissa on viedä vieraamme vielä Tisza-järven uimarannalle ja Hortobágyyn, joka on Pustan alueen keskus. Säästelemme remonttitöitä seuraaville viikoille ja pidämme itsekin lomaa, jota olemme koko kesän odottaneet. Pääremonttikohteemme eli aidan rakentamisen aloittaminen ei ole päässyt vauhtiin, koska meillä on ollut vaikeuksia saada tilattua kilometrin verran lautaa. Kaupoissa on henkilökunta vain epäuskoisena pudistellut päätään. Samoin suunnitelmamme löytää puuöljyä lautojen käsittelyä varten on edennyt hitaasti, mutta mahdollisesti saamme sitä hankittua ensi viikolla Egerin kaupungista. Muutenkin hankintalista pitenee päivä päivältä ja ensi viikolla ainakin pari päivää kuluu siihen, että saamme kaiken tarvittavan kuljetettua kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti