keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Kesähuone remontttiin


Talven aikana on kesähuoneeseen asenettu uudet ikkunat. Seinät ja katto on siellä korjattu ja maalattu jo aikaisemmin. Huoneessa ei ole lämmitystä ja edelliset asukkaat ovat pitäneet ovet kiinni muihin huoneisiin. Ulkoseinä ja vanhat ikkunat ovat vuosien mittaan talvisin kostuneet ja ikkunoiden puuosat olivat huonossa kunnossa, samoin osassa seiniä oli pintamuuraus irronnut kokonaan. Nyt kaikki on korjattu ja huoneen remontti odotti vain ikkunoiden asennusta, koska halusimme suojella uutta lattiaa. Oli mahdollista, että ikkunoiden vaihdon yhteydessä olisi jouduttu uusimaan myös ikkunoiden yläpuolen palkit, mutta vaihto oli mennyt sujuvasti.


Ulkopuolen rappaukseen oli tullut jonkin verran vaurioita, kun vanhoja ikkunoita oli irroitettu. Meidän täytyy nyt löytää rappari, joka saa tehtäväkseen kahden seinäpinnan uusimisen. Lankomies on jo aloittanut alusrakenteiden teon seinän puolipaneleille ja ikkunatasoille. Panelin ja ulkoseinän väliin laitetaan eristelevyjä. Ryhdyn itse muuraamaan kassakaappia paikoilleen kahden pylvään välissä olevaan, puolisen metriä leveään tilaan. Lattialaminaatit on jo hankittu, samoin tarvittavat listat.

Takapihan rinteen tuijat ja katajat viihtyvät hyvin
Kaikki hedelmäpuut ovat täällä jo kukkineet. Pihallamme on kaksi eriväristä luumua, päärynä, omena ja hapankirsikoita. Olemme itse istuttaneet lisäksi aprikoosin, omenapäärynän ja viikunan, joka näyttää kuolleelta. Viime vuonna se yllätti meidät kasvattamalla uudet rungot juuresta, joten odottelemme uutta yllätystä tänäkin vuonna. Talvi on täällä ollut ajoittain kylmä ja joitakin kasveja on kuollut. Osa istuttamistamme kasveista sen sijaan on intoutunut hurjaan kasvuun. Viiniköynnös on hidas herääjä ja se on kasvattanut vasta hieman uusia lehtiä.

Maanpeittokasvit ovat innostuneet leviämään niin kuin halusimmekin.
Kevät alkoi täällä aikaisin, mutta nyt on otettu hieman takapakkia. Jos Suomen säähän vertaa, niin täällä on kyllä ihan miellyttävää istuskella t-paidassa ulkona. Sää on tällä hetkellä normaalia viileämpää ja yöpakkasiakin oli vielä vähän aikaa sitten. Päivisin lämpötila on nyt parinkymmenen asteen luokkaa, mutta siihen tulee kymmenen asteen hetkellinen pudotus lähipäivinä. Sadekuurot syntyvät aina Pustalla nopeasti ja kuuron alla lämpötila putoaa samalla kalseisiin lukemiin. Epävakaista säätä onkin luvassa joksikin aikaa, mutta lomani loppupuolella pitäisi ilman lämmetä hellelukemiin.

Kuva muutaman vuoden takaa Egyekin haustausmaalta.
Maaliskuussa saimme Suomeen suruviestin, kun talonmiespariskunnan mies oli menehtynyt sairastettuaan pitkään. Jatkossa talolla tarvitaan ylimääräistä apua joihinkin tehtäviin, mistä pariskunnan mies on aikaisemmin huolehtinut. Tulkin avulla on sovittu tarvittavista muutoksista ja rouva jatkaa edelleen talonmiehenämme valvoen taloamme, kuten ennenkin. Täällä on tärkeää, että joku valvoo ja huolehtii talostamme, kun olemme Suomessa. Talonmiehet ovat tehneet työnsä mallikkaasti, eikä meillä ole talon kanssa ollut mitään ongelmia. Olemme edelleen turvallisella mielellä, koska talonmiehestä on tullut meille hyvä ystävä, joka vahtii taloamme kuin omaansa.

Kadonnut aita.
Olen aikaisemmin kirjoittanut naapuritalosta, joka on romahtamassa. Sen kunto on vuosien myötä vain huonontunut. Aution talon puuosat tontin aitaa myöden ovat pikku hiljaa kadonneet muiden lämmitystarpeiksi. Tonttiemme välissä ollut aita on ollut osin romahtanut meidän puolellemme. Talven aikana tuo kaatunut osa on kadonnut taivaan tuuliin. Kolmen pylvään välisestä aidasta myös toinen, pienempi osa oli kadonnut. Meitä oli useasti kielletty koskemasta aitaan, koska se on naapurin vastuualuetta. Tämä aita-asia ei ole meille vielä kunnolla valjennut, mutta olemme noudattaneet meille moneen kertaan kerrottua kieltoa koskea aitaan. Muut osat tonttimme aidasta olemme korjanneet kuntoon.

Seljapensas puskee läpi kadonneen aidan kohdalta.
Nyt tilanne on ilmeisesti hieman muuttunut. Eräs naapurimme kertoi kylän pormestarin käyneen katsomassa romahtavan talon kuntoa. Kunnalla on mahdollisuus puuttua vaarallisten rakennusten kuntoon ja velvollisuus purkaa romahtaneet talot. Talonmies lupasi käydä kunnantalolla selvittämässä aita-asiaa ja saamme ehkä siitä uuden työkohteen, jos saamme luvan tehdä uuden aidan tonttiemme väliin. Siitä ja muista töistä lisää myöhemmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti