tiistai 29. huhtikuuta 2014

Johdot solmussa

Puutarhaan ilmestyy lisää kukkia kaiken aikaa
Ulko-oven ympäristön korjaustyö tuli valmiiksi ja mestari pääsi mukaan talon sähkötöihin. Suunnitelman mukaisesti keittiöön asennettiin valaisimet ja pistorasiat sekä kodinhoitohuoneeseen saatiin pistorasia. Tätä varten mittaritaululta vedettiin uusi kaapeli keittiöön ullakon kautta. Sulakkeita lisättiin ja sähkömies ehdotti pylväästä taloon tulevan johdon vaihtamista myöhemmin isompaan, koska muutostöiden jälkeen voimme käyttää entistä useampia laitteita yhtä aikaa. Myös sisäjohtoja vaihdettiin paikoin uusiin.


Kaikki johdot piilotettiin seinien sisään, joten sähkömiehen on osattava myös rappaustyöt. Paneloidulla seinäosuudella hän saattoi lisäksi piilottaa johdot panelin taakse, joten niitä ei ole juuri lainkaan näkyvissä. Suojamaadoitusta varten piti vetää paksu johto, joka kiinnitettiin kaasuputkeen. Ehdimme ihmetellä asiaa ääneen, jolloin meille selitettiin, että kaasuputki kulkee maan sisällä ja on siksi hyvä maadoitin. Johtoa varten ehdittiin tehdä seinään uraa jonkin matkaa, kunnes ilmeni, että alla kulki muoviputki samalla kohdalla. Saimme hieman lisää maalattavaa, mutta sitä riittää muutenkin joka seinällä.


Kun sähköt lopulta saatiin kytkettyä uuteen kaapeliin, alkoi hirmuinen hälinä. Jossakin matkan varrella oli oikosulku. Moneen suuntaan juoksemisen, huokailun ja taivastelun jälkeen kaikki alkoi äkkiä toimia. Missä vika oli, jäi meille arvoitukseksi, emmekä ryhtyneet kyselemään siitä enempää.


Tulevaan olohuoneeseen saatiin pistorasiat kahteen kohtaan seinän alaosaan. Alun perin jokaisessa huoneessa on ollut vain yksi pistorasia puolentoista metrin korkeudella, eli sähköasennustyö tulee jatkumaan kunnostaessamme muita huoneita. Nyt pääsemme jatkamaan olohuoneen remonttia, joka on vain odottanut sähköasennuksen valmistumista. Seinien kolot on korjattu jo aiemmin. Kunhan johtourien pakkelointi kuivaa, pääsemme maalaushommiin. Lattian laitto taitaa jäädä ensi kertaan.


Oven asennustyön nähtyämme pyysimme mestaria asentamaan myös uuden ikkunan kodinhoitohuoneeseen. Erityisesti muuraustyö on taitoa ja aikaa vaativaa, mutta häneltä se käy käden käänteessä. Nyt odottelemme ikkuna-aukon kuivumista ja vasta sen jälkeen voi maalaustöitä jatkaa. Lattia jäänee sielläkin odottamaan seuraavaa matkaa.


Muut suunnittelemamme viimeistelytyöt ovat nekin edenneet hyvin hitaasti, koska työmiehiä on pyörinyt joka puolella ja olemme lähinnä koettaneet olla pois jaloista. Meille on jäänyt sopivien ruuvien, naulojen ja työkalujen noutaminen. Tänne hankkimamme työkalut ja koneet ovat tietysti uusia, samoin ruuvit ja naulat monesti avaamattomissa pakkauksissa. Tämä ihmetytti mestaria, ja hän totesi, että meillä on oma rautakauppa kotona. Viimeksi Tiszafüredissä käydessämme tarvitsimme pätkän vahvaa puuta seinän sisään ikkunan yläpuolelle ja vielä yhden säkin sementtiä. Niiden ostamiseen kului tunti. Kuittiin tulee ostajan henkilötiedot osoitteineen ja kolme eri leimaa allekirjoituksineen. Maksutapahtumaa varten tarvitaan kaksi tai kolme ihmistä, jolla on jokaisella oma tehtävänsä kuitin valmistamisessa. Sama ilmiö näkyy täällä laajalti ja työllistää useita ihmisiä työn määrään nähden. Leimasimien valmistajat pärjäävät myös hyvin, sillä kaupassa takuutodistukseen tarvitaan yleensä kuusi leimaa. Olen huomannut muutamien myyjien oppineen työnsä tehostamista, koska he osaavat leimata kahdella leimasimella yhtä aikaa yhdellä kädellä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti