torstai 17. huhtikuuta 2014

Pyörät pyörimäänViikko sai vauhdikkaan alun, kun ryhdyimme valmistelemaan remontin jatkoa. Siirsimme tavaroita ja säilytyskomeroita huoneesta toiseen. Isot vanhat komerot oli saatava tyhjiksi ja siirrettyä makuuhuoneisiin, koska pikkuhuone piti tyhjentää kokonaan. Pesemistä ja muuta siivottavaa riitti koko päiväksi ja iltapäivällä saapui sekä tulkki-rouva että talonmiespariskunta. Talonmiehet antoivat raportin talven tapahtumista ja esittivät muutamia toiveita, mm. uuden hyönteismyrkytykseen käytettävän pumpun hankkimista. Sovimme sen hankkimisesta seuraavana päivänä. Käväisimme myös pika-pikaa postissa laatimassa virallisen valtakirjan talonmiehiä varten kirjattujen kirjeiden kuittaamiseksi. Vuosi sitten tulkkimme oli laatinut vapaamuotoisen valtakirjan asiaa varten, mutta nyt postivirkailijat eivät enää kelpuuttaneet sitä. Postissa meitä jo odotettiin ja asia hoitui nopeasti.


Olimme tehneet talonmiehiä varten ohjelistan, jonka asiat tulkki selvitti heille. Yhteisenä huolena meillä molemmilla oli tonttia reunustavan aidan kunto. Kävimme kaikki yhdessä tutkimassa aitaa paikan päällä. Olimme suunnitelleet aidan korjaustyötä ensi talviajan askareeksi ja sovimme, että talonmiehet hankkivat apulaisen työhön, sillä aitaa on melkoinen matka korjattavaksi ja työ sujuu varmasti parhaiten kahdelta henkilöltä. Pyysimme talonmiehiä etsimään myös sähkömiehen, lukkosepän ja kirvesmiehen, jonka toivomme valmistavan meille uuden ulko-oven paikkaan, johon on mahdotonta löytää sopivan kokoista kaupoista. He lupasivat alkaa järjestämään asioita.


Seuraavana päivänä saapui talonmiehen mainostama "mestari". Hän osoittautui monitoimimieheksi ja melko lähellä asuvaksi naapuriksi. Hän tutki aitaa ja lupautui töihin ensi talvena. Hän tutki myös yhtä varmuuslukkoa vaativaa ovea ja lupasi palata asiaan. Keittiön ovi osoittautui kuitenkin vaikeaksi palaksi. Mestari lähti kanssamme tutkimaan ovia läheiseen kaupunkiin. Löysimmekin mieluisan oven, mutta se oli sisäänpäin aukeava malli. Tarvitsimme ulospäin aukeavan oven, jollaista ei löytynyt koko kaupasta. Aitaan tarvittavasta puutavarasta saimme hintatiedot ja ryhdymme tekemään siitä kustannusarviota. Myrkytyspumput olivat loppu koko kaupungista, joten jouduimme palaamaan tyhjin toimin. Menemme myöhemmin uudelleen katsomaan pumppuja ja ovia etsimme isommasta kaupungista.


Meillä oli paljon hankittavaa tavaraa, joten lähdimme Debrecenin suuriin kauppoihin ostoksille. Kaikki löytämämme puiset ovet olivat sisäänpäin aukeavia eli meille sopimattomia. Metallirunkoiset ja muovipäällysteiset ovet näyttivät ensin sopivilta, mutta niitäkään ei voinut asentaa aukeamaan sisäänpäin. Ongelmana on liian matala oviaukko, joten vaihtoehtoina on joko oviaukon korottaminen (mikä tuntuu liian isolta ja vaikealta työltä) tai ulospäin aukeavan oven asentaminen "väärin päin" eli aukeamaan ulospäin. Sitä emme haluaisi, koska silloin saranat ovat ulkopuolella ja oven nostaminen paikoiltaan on liian helppoa. Murtomiesten työtä voi hankaloittaa varmuuslukolla ja asentamalla oven saranapuolelle turvatapit, jotka estävät oven liikkumisen ylöspäin sen ollessa suljettuna. Koetamme tarkistaa vielä vakuutusyhtiöltä, onko ovea suojattava muulla tavalla.


Täällä on ollut melko tuulista ja illalla naapuritalon savupiippu romahti alas. Osa tiilistä jäi katolle ja osa levisi pitkin tonttiamme. Naapuritalo on ollut pitkään hoitamaton ja sen savupiiput kallellaan. Katto on reikäinen ja seinät näyttävät hyvin huonokuntoisilta. Olemme vitsailleet talon romahtamisesta ja nyt se taisi alkaa katolta käsin. Ehdimme jo aikaisemmin kysellä tulkilta, mitä siinä tapauksessa pitää tehdä. Hän kertoi kunnan puuttuvan asiaan, jos talo alkaa sortua. Onneksi puutarhamme on sen verran leveä, ettei talo sortuessaankaan pääsisi aiheuttamaan isoa vahinkoa.Alamme valmistautua pienelle retkelle Tokajin viinialueelle perjantaina ja lauantaina. Yövymme Tokajin kaupungissa ja koetamme tietysti löytää parhaat viinikellarit. Pääsiäispyhiksi palaamme kotiin. Olemme selvittäneet paikallisia tapoja ja meillä on pieniä yllätyksiä naapureille. Niistä lisää myöhemmin. Retkemme vuoksi blogipäivityksiin tulee pieni tauko.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti