lauantai 26. huhtikuuta 2014

Uusi ulko-ovi

Päivä on kulunut uutta ovea asentaessa. Sementtiä on haettu kylän rautakaupasta jo 120 kiloa seinän paikkausta varten. Takapihalta on kannettu kaikenlaista tiilimateriaalia vanhoja kattotiiliä myöten, ja niistä mestari on kilkutellut vasarallaan oven yläpuoliseen aukkoon sopivia tilkepaloja. Lopulta sinne saatiin jäämään enemmän tavaraa kuin tuli alas, ja aukko alkoi muotoutua sopivaksi uutta ovea varten. Koska aukko nyt oli korotettu koko seinän paksuudelta, päätimme kysyä mestarilta, josko oven voisi kuitenkin asentaa aukeamaan sisäänpäin. Se helpottaisi oven suojausta, koska saranat olisivat sisäpuolella. Yksi lysti, sanoi mestari, mutta muistutti, että ovi aukeaisi eri suuntaan kuin olimme halunneet. Se taas ei meitä haitannut.

Uusi ovi sisältäpäin
Pienten korjausten ja kymmenien milllintarkkojen mittausten ja säätöjen jälkeen uusi ovi saatiin lopulta paikalleen. Mestari ei ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen, mutta syynä oli ulkoseinän muoto, joka esti oven asentamisen yhtä aikaa sekä vatupassiin että tasan ulkoseinän mukaisesti. Meistä uusi ovi on hieno, koska se on suorassa ja sen saa auki taistelematta lukon kanssa. Samalla katosi usean sentin "tuuletusrako" oven alareunasta. Jopa yksisuuntainen ikkuna on nyt oikein päin ja ovimyyjäkin voisi olla siitä iloinen, jos tietäisi uusimmasta oven käänteestä. Oli pienestä kiinni, ettei meillä nyt ole Unkarin ainoa ulospäin aukeava ulko-ovi. Loppujen lopuksi tämä on parempi ratkaisu.

Uusi ovi ulkoapäin
Saimme myös varmuuslukon toiseen ulko-oveen. Huomenna jatketaan uuden oven ympäristön paikkaus- ja siistimistyötä. Jos aikaa jää, mestari voi aloittaa seinän purkamisen kodinhoitohuoneen ikkunan ympäriltä. Mielenkiintoisinta on kuitenkin sähköasennus. Aikaisemmin meillä käydessään sähköasentaja ehti puolen tunnin aikana suunnitella asennuksen moneen kertaan eri tavoilla. Hänen saapumisensa viivästyi päivällä, ja huomenna näemme, millainen on lopullinen toteutus. Olemme päättäneet, että on parempi olla neuvomatta paikallisia ammattimiehiä, silloin kun mielipidettämme ei kysytä. Saamme varmasti ihan toimivat ratkaisut, vaikka ne eivät olekaan suomalaisen mallin mukaisia.

Muisto Tokajin retkeltä. Kalastaminen näytti olevan suosittu harrastus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti