perjantai 25. syyskuuta 2015

Loppukiri


Lauantaina kävimme vierailulla talonmiesten luona. Ruokaa kannettiin pöytään useassa erässä eikä kukaan varmasti jäänyt nälkäiseksi. Vieraana oli myös toinen ystäväpariskunta sekä heidän englantia puhuva poikansa. Keskustelimme tapamme mukaan ahkerasti lähinnä saksan kielellä, mutta aika ajoin tarvitsimme käännöstä myös englanniksi. Ymmärsimme pienen osan unkarinkielisestä keskustelusta, johon osallistuimme välisanoin ja vertailimme myös romanian ja italian kielen sanoja. Vierasperheen poikaa alkoi jo naurattaa, koska kielten sekamelska oli melkoinen. Hyvin kuitenkin saimme kaikki asiat selvitettyä milloin minkäkin kielen kautta.

Vanha aita kaipaa kipeästi uusimista.
Suoritimme tarkistuslaskennan aitaa varten tarvittavista laudoista. Halkaisimme vielä muutamia leveitä lautoja, joista saadaan aitaa varten sekä leveämpiä että kapeampia lautoja. Maalausta odottava kasa kasvoi melko isoksi. Kaikki lautatavara piti lyhentää metrillä, että se saadaan mahtumaan suojaan autotalliin. Aitatarpeistakin sahattiin valmiiksi yhden pystylaudan pituinen pala. Loput sahaukset suorittaa paikallinen työmies, kun hän talven aikana rakentaa takapihan päädyn aidan valmiiksi. Aitapylväiden välien alaosassa olevat betoniosat uusitaan myöhemmin. Sama mies suorittaa myös sisällä seuraavan remontoitavan huoneen eli "kesähuoneen" seinien ja katon korjauksen talven aikana.


Takapihan rinne on nyt valmis – tältä erää. Sain kaikki maisemointikankaat kiinnitettyä ja irtokivet levitettyä sellaisiin kohtiin, joista kangas voisi muuten irrota kovalla tuulella. Siskoni istutti hankkimiamme pensaita rinteeseen. Muutamia kasveja siirrettiin sinne myös talon etupihalta, jossa pieni puutarha rehoittaa valtoimenaan. Talonmiehille on annetttu ohje kastella uusia istutuksia, jotta ne pääsevät kasvun alkuun. Uusi nurmikko on alkanut vienosti itää ja myös sen kastelu on talonmiesten vastuulla. Vanhan tallin pohjan toiseen puoliskoon sai siskoni istutettua loput ostamamme taimet ja myöhemmin hankimme sinne vielä hieman lisää kasveja.

Tässä on pian uusi nurmikko.
Autotallin katon viimestely tuli valmiiksi kun viimeinen räystäslauta käytiin kiinnittämässä naapurin puolella. Kävimme siskoni kanssa vaate- ja tuliaisostoksilla ja myöhemmin lankomies kävi vielä hankkimassa valmiiksi kaikki talven töitä varten tarvittavat asiat. Maalausurakkani oli vielä kesken ja viimeiset laudat maalasin siskoni kanssa takapihalla pimeässä, vain pienen ulkovalon loisteessa. Lähtöpäivänä siirsimme tekstiilejä ja huonekaluja suojaan kauemmas talvella korjattavasta huoneesta, koska seinien ja katon hionnasta syntyy paljon hienoa laastipölyä. Sovimme talonmiehen rouvan kanssa siivousurakasta ennen saapumistamme, joten säästymme suursiivoukselta heti saapuessa.Talo laitettiin talviteloille jo rutiinilla ja talonmiehet hyvästeltyämme lähdimme kohti lentokenttää tyytyväisinä tämän matkan aikana saavuttamiimme tuloksiin. Varsinaisia lomapäiviä oli vain yksi heti saapuessa, mutta sadepäivät toivat ajoittain pientä tyhjäkäyntiä töiden suhteen. Seuraavan matkan työkohteina ovat talven aikana kunnostettava "kesähuone", jonne tarvitaan uusi lattia sekä eristys ja panelointi ulkoseinän puolelle. Ulkona jatkamme katon rakentamista navetan päälle. Se on isompi urakka kuin autotallin katto, mutta toisaalta helpompi, koska olemme tarkkaan suunnitelleet kaikki työvaiheet ja harjoitelleet ne jo kertaalleen autotallin kattoa asennettaessa. Jos kaikki silloin sujuu suunnitelmien mukaan, ehdimme toivottavasti pitämään myös muutaman oikean lomapäivän. Sen saat selville, kun seuraat blogia seuraavan matkamme aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti