maanantai 4. huhtikuuta 2016

Miten voi hyödyntää 500 kattotiiltä?


Sunnuntai alkoi navetan katolla. Purin toiselta seinältä yhden tiilikerroksen ja vaikka kuinka varovasti koetin irrottaa tiiliä, yht'äkkiä kuului humahdus ja näkyi valkoinen pöllähdys. Takaseinän ulkorappauksesta iso osa oli pudonnut maahan, tietenkin naapurin puolelle. Pohdimme hetken tilannetta ja päätimme jättää tiilien purkamisen yhteen kerrokseen. Pienellä suunnitelman muutoksella keksimme toisen tavan saada kantava rakenne kattotuoleille. Joudumme kyllä tekemään koloja jäljelle jääneeseen tiiliriviin kattotuoleja varten, mutta se tuntui pienemmältä riskiltä kuin jatkaa tiilien poistamista. Kävimme naapurin puolella siivoamassa sotkumme ja samalla siivosimme aikamoisen määrän vuosien aikana talon katoilta pudonnutta tavaraa. Osa oli jo puoliksi hautautunut maahan, mutta keräsimme kiltisti myös edellisen omistajan aikana putoilleet kattotiilet, betoninpalat ja rappaukset.


Tästä kehkeytyikin uusi ongelma. Aikoinaan takapihan rinne piti tasata ennen maisemointikankaiden asentamista ja silloin totesin, että vuosikymmenten ajan rinnettä oli käytetty tiilimurskan ja muunkin tavaran hautaamiseen pois silmistä. Kaivoin silloin koko rinteen ylös ja hautasin tavarat syvemmälle. Nyt meillä oli edessä ongelma katolta poistettujen savitiilien sekä rapppausten ja betonipalojen hävittämisessä. Päätimme tehdä vielä yhden haudan takapihalle, missä ainakin savitiilet hiljalleen muuttuisivat maaksi. Kaivoin sinne toista metriä syvän uran, jonka pohjalle laitettiin maatumaton aines ja sen päälle iso kasa savitiiliä. Tasasin haudan maan muotojen mukaisesti ja siitä tuli oivallinen paikka uusia istutuksia varten.


Olemme koettaneet miettiä uusiokäyttöä navetan katolta poistetuille noin 500 kattotiilelle. Päätimme käyttää niitä ajotien reunavalliksi, koska etupihan nurmikon reunasta valuu maata sadeveden mukana ajotielle. Nyt siskoni keksi käyttää niitä myös takapihalla istutusten avuksi. Vinon rinteen paljaille paikoille laitetut tiilet estävät rikkaruohoja kasvamasta ja väleihin hän istuttaa maanpeittokasveja. Samalla tavalla laitan tiiliä uuden hautakummun vinoreunaan ja tasaisen osuuden peitän maisemointikankaalla. Vaikka maaperä täällä näyttää miltei hiekalta, siinä rehottaa uskomaton määrä rikkaruohoja. Koska emme halua talonmiesten enää myrkyttävän maata, meidän pitää keksiä erilaisia tapoja pitää rikkaruohot poissa.

Maanantain lautakuorma, taustalla kattotiilivarastomme
Maanantaina saimme ilmoituksen, että kattopellit saapuvat tiistaina. Puutavara saapui jo illalla ja kannoimme sen takapihalle, mistä se on helppo siirtää ensin maalattavaksi ja sitten työmaalle. Tällä kertaa puuta ei tarvinnut ostaa kovin paljon, koska meillä on myös puuta varastossa. Kaiken kaikkiaan olemme ostaneet lautaa talolle jo kolmen kilometrin verran. Seuraavaksi puutavaraa tarvitaan vasta päätalon katon uusimiseen ja siihen lautaa kuluukin melkoinen määrä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu aivan lähitulevaisuudessa.


Kylän pääkadun varrella on valtavasti kukkivia puita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti