torstai 7. huhtikuuta 2016

Katolla ja puutarhassa


Tiistain aikana uuden katon kurkihirsi saatiin paikoilleen. Sitä ennen navetan päädylle tehtiin rakennusteline, jotta saamme myös päätylaudoituksen aikanaan asennettua. Nyt teline auttaa katon tukien asentamisessa eikä meidän tarvitse keikkua vaarallisesti katon reunalla. Seuraavaksi asennettiin sivuseinen päälle kattotuolien tuet. Maalaushommat ovat minulla hyvässä vauhdissa ja valmistan tavaraa kulloistakin tarvetta varten. Maalailen vuorotellen kahdella eri sävyllä parruja, kakkosnelosia ja lautoja.


Kattotuolit saatiin paikalleen keskiviikkona ja torstain aikana myös kattopeltien alle tulevat vaakarimat. Iltapäivällä saimme jo pari uutta peltiä katolle ja todennäköisesti perjantaina kaikki kattopellit ovat paikoillaan. Koska rakennukset eivät ole keskenään missään linjassa, joudumme vielä hieman korjaamaan katon runkoa sen alaosassa, jotta saamme suoria linjoja vaativat rakenteet sopimaan yhteen silmämääräisesti rakennettujen osien kanssa.


Kattopellit saapuivat ajallaan ja liikkeen omistajarouva oli lähtenyt mukaan niitä tuomaan. Hän uteliaana tuli katsomaan työmaata ja huomasi sitten päätalon iäkkään katon. Leveästi hymyillen hän toivotteli meidät tervetulleeksi taas ostoksille. Isossa katossa neliöitä on ainakin viisi kertaa enemmän kuin tähän asti ostamissamme pelleissä. Päätalon kattopellit maksaisivat yli puoli miljoonaa forinttia, joten on helppo ymmärtää, miksi rouvalla oli hymy herkässä. No, puutavarakauppias hymyilee vieläkin leveämmin, koska tekee silloin miljoonakaupat. Kattomyymälässä käymme kyllä pikapuoliin taas ostoksilla, koska sieltä saa myös räystäskouruja, joita tarvitsemme uuden katon alle ja hieman vanhankin.


Siskoni kanssa kävimme tiistaina aamulla ostamassa pari hedelmäpuuta eräältä vanhalta rouvalta hänen talonsa takapihalla olevasta pienen pienestä "myymälästä". Tulkkausapuun haettiin naapurista erinomaisen hyvää saksaa puhuva hieman nuorempi rouva. Sain itse kiskoa siskoni valitsemat taimet hiekkapenkistä ylös. Vanha rouva mainosti tuotteitaan kertomalla, että niiden hedelmistä saa oivallista Palinkaa (kotipolttoista viinaa). Kahden puun hinta oli yhteensä alle kymmenen euroa. Pian olemme omavaraisia myös aprikoosien ja kvitteneiden osalta. Kvitteni on hieman päärynän mallinen omenalajike.


Pihassamme on jo omenapuu, vaaleita ja tummia luumuja, erilaisia kirsikoita, päärynöitä ja viinirypäleitä sekä istuttamamme tyrnipensaat. Myöhään syksyllä talonmiesten istuttamat vadelman taimet ovat hyvässä kasvussa, mutta viikuna näyttää kovin kuolleelta. Toisesta myymälästä ostimme auton perän täyteen lähinnä erilaisia maanpeittokasveja. Olemme siellä jo "vanhoja" asiakkaita ja omistaja käskikin meidän viedä tavarat kotiin liikkeen omissa laatikoissa. Tosin hän muistutti, että ne pitää palauttaa.


Pihallamme maata myllertää melkoinen määrä myyriä tai kontiaisia. Maaperä on niille ihanteellisen pehmeää ja ne tekevät joka puolelle risteileviä käytäviään aivan maan pintaan. Myös syvemmältä maata kaivaessa mistä tahansa tulee varmuudella vastaan reikiä maan sisällä. Isoja multakasoja löytyy aamuisin lähinnä nurmikolta. Tonttimme on myyrille ihanteellinen asuinpaikka, koska niitä ei häiritä kuin muutamana viikkona vuoden aikana.


Epäilemme myyrien herkutelleen myös kukkapenkeissä, koska pihalta on kadonnut muutamia kasveja, jotka kasvoivat siellä vielä talon ostamisen aikaan. Mahdollisesti myös viikuna on joutunut myyrien ruokalistalle, koska ostamamme puu oli jo iso ja hyväjuurinen, joten sen ei olisi pitänyt kärsiä talvesta. Lähikaupungin suuresta marketista löysimme aurinkoenergialla toimivia myyränkarkottimia ja ostimme niitä heti neljä. Parin päivän päästä ostimme neljä lisää, koska ne tuntuvat tehoavan. Karkottimista kuuluu ajoittaista ja hieman eri taajuuksista surinaa. Yön tunteina tontilla esitetäänkin hiljaista karkotinsinfoniaa. Ääni on onneksi niin hiljainen, ettei se häiritse naapureita.


Ilmat ovat lämmenneet mukavasti. Päivällä tulee usein kuuma ja hiki virtaa töitä tehdessä. Useana päivänä lämpötila on noussut 25 asteeseen. Yöt ovat lämmenneet huomattavasti ja aamuisin jo seitsemän jälkeen on verannalla mukava juoda aamukahvit auringon noustessa naapuritalon takaa. Lämpötila nousee sen jälkeen hetkessä kymmenisen astetta. Sortseja paksumpaa vaatetta ei ole tarvittu koko viikolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti