lauantai 25. huhtikuuta 2015

Talonmiehillä on asiaa


Sain valmiiksi ulko-oven ympärysten maalausurakan. Ulkopuolella maalailin oven ympäriltä seiniä hieman laajemminkin, ettei oven kohdan uusi maalaus pistäisi liikaa silmään. Ryhdyin sen jälkeen siivoamaan keittiötä perusteellisesti, koska hiontapöly oli levinnyt kaikkialle. Kaikki pinnat ja kaapit hyllyineen piti pestä, samoin huuhtoa ja kuivata kaikki astiat kaapeissa. Samalla siivosin alakaappien taustat ja alustat, minkä jälkeen kiinnitimme kaapit lopullisesti paikalleen. Kaiken siivoamisen jälkeen saatoimme tuoda matot, pöydät ja tuolit takaisin. Siskoni oli Suomessa tehnyt huovutustyön keittiön seinälle. Siinä toistuu keittiöön valitsemamme värisävyt ja kaasuputkeen kiinnitettynä se on hieno kolmiulotteinen taideteos.


Siivoilimme taloa muutenkin, koska saimme odotettuja vieraita. Talokaupassa meitä avustanut tulkkipariskunta saapui katsomaan, miten olemme edistyneet talon kunnostuksessa. Iloisen seurustelun jälkeen kutsuimme myös talonmiespariskunnan kahville, koska he olivat tulkeille kertoneet, että heillä olisi meille asiaa. Loppuillasta kehkeytyi melkoinen näytelmä, kun talonmiehet pääsivät viimein tulkin avulla selvittämään heitä vaivanneita asioita. Ilman tulkkia niistä ei olisikaan selvitty. Meille asiat olivat uusia ja johtuivat osittain puutteellisista kommunikointikyvyistämme, osittain meille oudoista unkarilaisista tavoista määritellä töiden sisältöä ja hintaa. Uskoisin, että jonkinlainen yhteisymmärrys syntyi sen jälkeen, kun tulkkimmekin selittivät kulttuurieroja talonmiehillemme. Osaamme jatkossa paremmin huomioida näitä asioita ja opimme taas lisää paikallisista tavoista.


Ryhdyin seuraavaksi maalaamaan olohuoneen seinien alareunaa reunustavia kivilaattoja. Aloitin betonimaalilla, jonka tiesimme tarttuvan niiden pintaan. Sen jälkeen siirryin lopulliseen maaliin, jota tarvitaan kaksi kerrosta. Kuvassa näkyy pohjamaali ja ensimmäinen kerros pintamaalia. Egeristä löytyi sopiva muovinen jalkalista lattiaa vasten sekä kivilaatan päälle tuleva ohut puulista, joka täytyy muotoilla paikoilleen eläväisten seinien mukaisesti. Lattiaa pääsemme asentamaan maanantaina, koska sunnuntaina meidät on kutsuttu Mestarin luo päivälliselle.


Perinteiseen tapaan eksyimme taas tekemään sellaisia töitä, joita ei ollut ollenkaan suunnitelmissa, ainakaan tämän reissun aikana. Aiomme kiinnittää terassin katon reunaan rännin vasta kun katto aikanaan uusitaan. Nyt sadevesi valuu kukkapenkin ja terassin väliin ja kuljettaa maata mennessään, myös terassilaatan reunan alta. Terassi on valettu suoraan mullan päälle ja sen reunasta onkin lohkeillut paloja. Valoin ensin aukot tukkoon ja sen jälkeen kaivoin maata pois kukkapenkin ja terassin välistä.


Kiinnitimme reunalaudat kiertämään ympäri koko kukkapenkin ja pois viedyn maan tilalle kärräsimme kiviä sorakuormasta. Toivon mukaan maa pysyy nyt paikoillaan ja vesi kulkee sorapolkua myöden kadunreunan ojaa kohti. Teen lisäksi talon kohdalle ajotien reunaan kapean "salaojan" soran avulla. Kunhan löydämme sopivia laattoja, niistä tehdään vielä siisti kulkuväylä kukkapenkin päätyyn. Tänään lämpötila oli enimmillään +26 astetta, taisi olla lämpimin päivä tähän mennessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti