keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Tervetuloa sisään uudesta portista


Mestari tuli meitä tervehtimään. Olohuoneen seinät oli talven aikana pinnoitettu pyyntömme mukaisesti. Kaikki seiniin maalatut kuviot olivat piilossa ja seinät näyttivät oikein mainioilta. Varmuuden vuoksi kyselimme vielä tarkennusta siitä, miten jatkamme työtä. Mestari kertoi, että seinät täytyy seuraavaksi hioa ja näytti mallia. Samalla selvisi, että seinät täytyy käsitellä vielä uudelleen ennen muutamaa maalauskertaa. Hetken mietittyäni totesin, että on parempi ottaa ammattimies tekemään koko urakka loppuun asti. Hän on kuitenkin viikot työssä ja pääsee paikalle vain iltaisin tai viikonloppuina. Huone ei taida valmistua vielä tämänkään matkan aikana, mutta on parempi, että kaveri saa tehdä työn rauhassa oman aikataulunsa mukaisesti. Talolla riittää meille kyllä muita hommia.


Aloitinkin keittiön seinistä sähköasennusten jälkien korjaamisella. Myös uuden ulko-oven ympäriltä täytyy maalata muurauksen jäljet peittoon. Homma alkoi pintojen hionnalla. Vaikka vein pois tai piilotin kaappeihin kaikki tavarat ja peitin kaapistot ja oviaukot suojamuoveilla, hienon hieno hiontapöly levisi joka paikkaan. Yhtään ei auttanut se, että yritin hionnan jälkeen imuroida paikkoja, koska imurin suodatin päästi hienon pölyn lävitseen ja puhalsi sen tehokkaasti suojamuovien alle ja ilmaan ympäri huonetta. Hetken päästä keittiö oli kauttaaltaan harmaana pölystä, ja totesin, että pölyn saa puhdistettua vain pesemällä kaikki pinnat. Siivoamiseen kului paljon enemmän aikaa kuin hiomiseen. Seuraavaksi pääsen pohjustamaan maalausta eli levittämään pinnoille kiinnitysainetta. Sitten seuraa vähintään kaksi maalauskertaa. Tarkoitus on tehdä vain paikkomaalaus, mutta urakka saattaa vielä muuttua koko keittiön maalaamiseksi, jos paikkaukset erottuvat liiaksi. Yhdessä kohdassa korjaus on hieman monimutkaisempaa ja joudun ensin pinnoittamaan seinää ennen maalaustyön aloittamista.


Palautettuani keittiön taas omaan tehtäväänsä siirryin ulkotöihin. Öljysin lautoja lankomiehelle uuden sisääntuloportin rakentamista varten. Pustalta puhaltanut reipas tuuli sai laudat kuivumaan hetkessä ja pääsimme nopeasti rakentamaan porttia. Molemmat portin pielet lenksottavat hieman eri suuntiin, joten uuden portin sovittamisessa paikalleen oli omat haasteensa. Suoraksi rakennettua porttia piti hieman sahailla vinommaksi, että se saatiin sopimaan vanhan tilalle. Aurinkokin ehti laskea ja viimeistely piti tehdä taskulampun valossa. Uusi portti näytti oikein hyvältä – ainakin pimeässä. Kuvan ottamisen siirsin aamuksi.


Tämän päivän ohjelmaan sisältyy ostoskierros lähikaupungissa. Kulahtanut ja jatkuvasti huriseva jääkaapimme saa väistyä uuden tieltä. Myös puutarhatöitä varten tarvitsemme monenlaista tavaraa. Mestari kertoi jo aikaisemmin, että hän on onnistunut löytämään mullan myyjän. Tilasimme heti yhden kuormallisen istutustöitä varten. Tarvitsemme samaan tarkoitukseen myös sepeliä pitämään suodatinkankaat paikoillaan sekä rikkaruohot poissa uusien kasvien väleistä. Laskimme, että yksi kuorma ei taida riittää, joten siitä voi päätellä puutarhasuunnitelmamme laajuuden. Tällä matkalla koko takapihan rinnealue on tarkoitus kattaa suodatinkankaalla ja istuttaa sinne maanpeittokasveja. Paikka paikoin laitamme kasvamaan myös somempia ja kukkivia kasveja silmäniloksi.


Ajatuksena on saada piha helppohoitosemmaksi. Tähän asti rikkakasveja on torjuttu myrkyttämällä, mutta uudella puutarhasuunnitelmalla pyrimme siitä kokonaan eroon. Onkin jo aika ehostaa taloa ja tonttia myös ulkopuolelta. Aikaisemmin kattoa paikattiin myrskyn jäljiltä ja samalla räystäslautoja uusittiin. Puolet uudesta aidasta valmistui talvella ja toinen osa on tarkoitus rakentaa ensi talvena. Paikalleen lahonnut portti jo uusittiinkin ja ajotien rautaportit odottelevat uutta maalia. Vanhan tallin pohjaan tehdään nyt istutukset ja takaosan rinne on tarkoitus saada valmiiksi tällä matkalla. Talonmiehille aiomme hankkia trimmerin, jolla voi tehokkaasti pitää kurissa niitä alueita, joille emme vielä ehdi tehdä istutuksia. He olivat kuuliaisesti noudattaneet kieltoamme myrkyttää pihaa tänä keväänä. Sen sijaan osa pihasta oli käsipelillä putsattu rikkaruohoista. Tällä hetkellä rikkaruohoa puskeva pihamme ei ole heille mieleen, mutta kunhan pääsemme tositoimiin ulkona, heillekin konkreettisesti valkenee suunnitelmamme helppohoitoisesta piha-alueesta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti